Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Setkání u partyzánského památníku Mnich

Setkání u partyzánského památníku Mnich



Datum konání:
8.5.2017

Dne 8.května 2017 od 9.00 hod se koná setkání u partyzánského památníku v Mnichu při příležitosti 72. výročí osvobození ČR a tragických událostí v Mnichu.

Program:

  • položení věnců
  • seskok parašutistů
  • kulturní program
  • beseda na schodech

Občerstvení zajištěno..

Trocha z historie:

V noci z 5. na 6. května 1945 do odzbrojování místní posádky nečekaně zasáhla jednotka SS z Kamenice nad Lipou. V temné, deštivé noci došlo k boji, ve kterém padli dva čeští a dva sovětští partyzáni a také osm místních mužů.

Štáb svazu partyzánských oddílů Za Prahu, spolu s revolučním národním výborem v Mnichu, vybral k uložení padlých do společného hrobu dominující výšinu nad obcí. 27. května 1945 se zde sešlo velké shromáždění partyzánů a občanů tehdy táborského kraje při partyzánské tryzně s názvem „Sovětští parašutisté se loučí se svými padlými kamarády“.

19. května 1946 byl za účasti 15 000 občanů slavnostně položen základní kámen k Památníku slovanského bratrství, v čele ústřední delegace byl ministr národní obrany generál Ludvík Svoboda a sovětský velvyslanec Valerij Zorin.

O rok později, 18. května 1947, byl památník slavnostně odhalen za přítomnosti ministra zahraničních věcí Jana Masaryka a široké veřejnosti. Na čelní straně podstavce jsou vytesána jména patnácti padlých (ke dvanácti padlým v Mnichu přibyli dva čeští spolu s jugoslávským, kteří padli v okolí). A také stále platné motto: „Svou krví psali jsme bratrství Slovanů, vy živí čiňte tak skutky.“